Salihli’de yaşayan 41 yaşındaki Ali Mala göğüs ağrısı, çarpıntı ve kolda uyuşma şikayeti ile gittiği Özel Medigüneş Hastanesinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gündüz Yıldız tarafından stent takılarak hayata tutundu.
Salihli Özel Medigüneş Hastanesi acil servise başvuran Mala, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gündüz Yıldız tarafından yapılan değerlendirmesinde kalp krizi geçirdiği saptanarak acil anjioya alınmak üzere koroner yoğun bakıma alındı. Anjio hazırlığı yapılırken hastada kalp krizine bağlı olarak kalpte ciddi ritim bozukluğu (ventrikuler fibrilasyon) oluştuğu gözlendi. Gelişen ritim bozukluğu acil bir şekilde şok tedavisi uygulanarak düzeltildi bu esnada kalbi duran hastaya yaklaşık 2-3 dakikalık kalp masajı ve tekrarlayan elektroşok tedavisi uygulanarak normal kalp ritmi sağlanıp hızlı bir şekilde anjioya alındı. Yapılan anjiyo neticesinde sol ana damarda yüzde 100 tıkanıklık tespit edilip balon ve stent ile damardaki tıkanıklık tedavi edildi. Genel durumu stabil olarak servise çıkarılan Mala, 3 gün sonra sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Anjiyo işlemini gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gündüz Yıldız erken müdahalenin önemine işaret etti. Dr.Yıldız ”Bu tür vakalara müdahale işlemlerinde hızlı olmak çok önemli. Kalp krizinden ölümler genellikle hastaların sağlık merkezlerine geç başvurmaları sebebiyle oluyor. Bu nedenle özellikle risk altındaki kişilerin belirtiler başladıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları yaşamsal öneme sahip. Kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle göğsün orta kısmında baskı ve sıkışma tarzında şiddetli bir ağrı şeklinde tarif edilmektedir. Genellikle 20 dakikadan uzun sürüyor veya gidip gelen bir ağrı olarak hissedilebiliyor. Bu ağrı kollara, sırta, boyuna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterebiliyor. Yine göğüs ağrısıyla beraber nefes darlığı, halsizlik ile baygınlık hissi oluşabiliyor. Özellikle şiddetli göğüs ağrısıyla birlikte soğuk terleme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin olması asla göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Kalp krizi tanısı konulan hastaların 60-90 dakika içerisinde anjiyografi laboratuvarına alınarak balon ve stent müdahalesiyle tıkalı damarların açılması gerekmektedir” dedi.
Salihli Özel Medigüneş Hastanesi’nde sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu anlatan 41 yaşındaki Mala, “Göğüs ağrısı, çarpıntı ve sol kolunda güçsüzlük şikayetiyle hastaneye geldim. Doktorum yönlendirmesiyle acilen anjio alındım. Anjiyo sonrasında eski sağlığıma hemen kavuştum. Beni sağlığıma kavuşturan doktorum Gündüz Yıldız’a ve ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kaynak: Sektör Gazetesi