Salihli Medigüneş Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Seher özlem Uğur “İnme ölüm nedenlerinin sıralamasında kalp damar sistemi hastlıkları ve kanserden sonra gelen 3. önemli nedendir.” Dedi.
Uğur, İnme (felç) beyin damarlarının tıkanması veya yırtılmasına bağlı gelişebilir. Hareket kontrol kaybı (kolda, bacakta ,yüzde felç) his bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma ve/veya anlama bozukluğu, zihinsel işlevlerde kayıptan komaya kadar değişik tablolarla karşımıza çıkabilir. Vücudun bir yarısını (sağ yada sol) içine alan hareket kontrol kaybıdır, hemiplejide denir. Dünyadaki en yaygın ciddi nörolojik problemdir. İnme ölüm nedenlerinin sıralamasında kalp damar sistemi hastlıkları ve kanserden sonra gelen 3. önemli nedendir. Her yıl ülkemizde 150,000 kişinin inme geçirdiği kabul edilmektedir. Her 2-3 dakikada yeni bir inme vakası gelmektedir.
İnme olasılığını arttıran çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlar önceden geçirilmiş inme, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol bazı kalp hastalıkları , şeker hastalığı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, şişmanlık, alkol ve sigara kullanımı vb. dir. İnmenin tekrarlama riski 5 yıl içinde %25-42 dir. Risk faktörleri en aza indirilerek inmeyi önlemek mümkündür. İnmeli hastaların erken dönem tedavileri hastanede yapıldıktan sonra en kısa zamanda rehabilitasyona başlanması gerekir. Rehabilitasyona kabul kriterleri arasında en önemlisi, hastanın tıbbi açıdan stabil (durağan ) olmasıdır. Yani beyin hasarı sonucu vücutta oluşan belirtilerin 48 saat içinde kötüye doğru değişiklik göstermemesidir.
İnmede 2 tür iyileşme beklenir; 1 . nörolojik iyileşme; İnmenin oluş nedenine ve beyinde hangi bölgenin ne kadar hasarlandığına bağlı olarak gelişir. Fonksiyonel (işlevsel) iyileşme; Hastanın çevresine ailesine ve yapılan rehabilitasyona bağlıdır. Hastanın kendi işlerini yapabilmesi, davranışlarında bağımsız olmayı yeniden öğrenebilmesini sağlar. Erken dönem rehabilitasyonla yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Hareket fonksiyonlarının geri dönmesinde ilk 6 ay çok önemlidir.İnme sonrası yaşayanların %60 ı rehabilitasyondan değişik derecelerde fayda görebilmektedir. Oturma, ayakta durma, yürüme gibi aktiviteler ne kadar erken kazandırılabilirse; komplikasyon dediğimiz istenmedik olayların (yatmaya bağlı bası yarası , bacakta toplar damar tıkanıklığı vb.) sıklığı ya da yaşanması o kadar azaltılabilir. İnme rehabilitasyonunda amaçlarımız; kaybolan kas gücünü tekrar kazandırmak, koplikasyonları engellemek, denge kaybını gidermek, ev yaşamında ve toplumsal yaşamda bağımlılığı azaltmak ya da gidermektir. Hastanın kendi bakımını gerçekleştirmesini sağlamaktır. Bu hedeflere ulaşabilmek için rehabilitasyon ekibimizde, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, hemşireler yer almaktadır. Bu arada rehabilitasyonun ilk dönemlerinde daha sık olmak üzere, tüm dönemlerinde hastanemiz nöroloji hekimleriyle işbirliği içerisinde çalışmaktayız. Yürüme ve diğer yaşam aktivitelerinde yardım ihtiyacı duyan hastaların yatarak tedavilerini daha uygun bulmaktayız. İnme rehabilitasyonu içinde; fizyoterapistler tarafından birebir uygulanan özel rehabilitasyon egzersizleri (yatak içi pozisyonlama, eklem hareket açıklığı, yüzeysel reflekslerle hareketin uyarılması , oturma , ayakta durma, ağırlık aktarma, diz kilitleme, adım alma egzersizleri gibi…)elektirikli uyarım cihazları, soğuk paket vb.. yer almaktadır. Bir seans tedavi süresi 1,5-2 saatti bulabilmektedir. Tedavi seansları sırasında öğrenilenlerin günün geri kalanında uygulanması çok önemlidir. Egzersizlerin sık tekrar edilmesi iyileşmayi hızlandıracaktır. İnme rehabilitasyonu genellikle sabır isteyen uzun ve zorlu bir süreçtir. Rehabilitasyon programı; hekim , fizyoterapist, hasta ve yakınlarının daimi iletişimde olması gereken bir programdır. Biz deneyimli ekibimizle her hastaya özel, en uygun ve en kaliteli tedaviyi sağlayabilmek için yanınızdayız.”