Salihli de yaşayan 5 yaşındaki Aysima Koç, tükürük bezi taşından özel Medigüneş Hastanesi nde kurtuldu.
Boyun alt kısmında sürekli şişlik şikayeti çeken Aysima Koç, ailesi birlikte özel Medigüneş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine başvurdu. KBB Uzmanı Op.Dr.Selcan Kesgin tarafından yapılan muayenede minik kızın sağ çene altı tükürük bezi kanalında yaklaşık 4mm çapında tükürük taşı saptandı. Tükürük taşı, Op.Dr.Kesgin tarafından, hastaya herhangi bir anestezi uygulanmadan çıkarıldı.
KBB Uzmanı Op.Dr.Selcan Kesgin, boyun ve çevresindeki şişliklerin her zaman uzman muayenesi gerektiren durumlar olduğuna dikkat çekerek, tükürük taşının çıkarılmasının ardından, Aysima Koç un sağlığına kavuştuğunu ve daha sonra benzeri sorunları yaşamadığını belirtti.
Tükürük bezi taşı ile ilgili olarak KBB Uzmanı Op.Dr.Selcan Kesgin şu bilgileri verdi Tükürük bezi taşı denildiği zaman tükürük bezlerinde ya da kanalında oluşan ve tükürük kanalının tıkanmasına yol açan kalsiyum kristalleri anlaşılır.
En fazla çene altı tükürük bezinde rastlanan bu taşlar tükürük akışını engelleyerek ağrılı şişliklere neden olurlar. Kimi zaman kulak önü tükürük bezinde de bulunabilirler. Dilaltı ve küçük tükürük bezlerinde görülmeleri nadirdir. çene altı tükürük bezinde genellikle görülen taşlar daha büyük, kulak önü tükürük bezindeki taşlar ise daha küçük boyuttadır. Yetişkinlerde (özellikle 40 yaşın üzerinde) çocuklara oranlara çok daha fazla meydana gelir. Tükürük bezinde taş olan hastaların en önemli şikâyeti özellikle yemek sırasında çene altında ya da kulak ön ve alt kısmında oluşan ağrılı şişliklerdir. Taşlarla birlikte iltihap oluşan durumlarda şişme olan bölgede ciltte kızarıklık, ateş, komşu lenf bezlerinde büyüme ve ağız içinde tükürük kanallarının açılma bölgelerinden iltihaplı akıntı gelmesi gibi şikayetlerde izlenmektedir” dedi.
Tükürük bezi taşına yol açan etkenleri ise Op.Dr.Selcan şu şekilde vurguladı Dehidrasyon, kalsiyumun ölü hücre artıkları içinde birikmesi, tükürük üretiminin azalması, tükürük bezlerindeki kanalların darlığı, bazı ilaçlar, tansiyon ilaçları, iltihap, yetersiz beslenme, elektrolit konsantrasyon bozuklukları, enfeksiyonlar sayılabilir. Tükürük bezi taşı çıkarıldıktan sonra tekrar oluşma riskini azaltmak için ise şu tedaviler önerilmektedir. Sıvı alımının arttırılması, tükürük salgısını artıran ilaçların kullanılması, masajla tükürük akışının düzenlenmesi ve desteklenmesi ve antibiyotiklerle enfeksiyonun önlenmesidir”