Salihli özel Medigüneş Hastanesi Kadın Hastalıkları Doktorları Op.Dr.Süleyman Portakal, Op.Dr.Damla Seyhun Meriçeli ve Op.Dr.Okan Arslan, yaptıkları ortak açıklama da şiddetli adet sancısının farklı hastalıkların habercisi olabilceğine dikkat çekti.
Op.Dr.Süleyman Portakal Kadınların yarısından fazlasında adet döneminde az ya da çok ağrı görülmektedir. Ancak yaklaşık yüzde 10 kadarında ise adet dönemindeki sancı çok şiddetli olur ve kadının 1-3 gün boyunca kendini iş göremeyecek kadar kötü hissetmesine ve hatta yatağa bağlanmasına neden olur” dedi. Ağrı kesiciler yeterli gelmiyorsa jinekolojik muayene şart” diyen Op.Dr.Portakal Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Ayrıca bazı kadınlarda adet ağrısına; bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetler de eklenebilmektedir. Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının bir parçası olan rahim kasılmalarının kadın tarafından aşırı ağrı şeklinde hissedilmesidir. Adet kanamasının çok aşırı olmaması ve kan kaybının kısıtlanması için adet döneminde rahim bir miktar kasılır. Ancak bazı kadınlarda bu kasılmaların şiddeti gerçekten de fazladır. Kasılmaları sağlayan maddeler, rahimde bölgesel olarak salgılanan maddelerdir. Ağrıya yol açan olayın ise bu maddenin aşırı miktarda salgılanması ya da kadında bu maddelere karşı ağrı şeklinde bir aşırı duyarlılık cevabı oluşması olduğu düşünülmektedir” dedi.
Jinekolojik muayene hakkında bilgiler aktaran Op.Dr.Okan Arslan ise Jinekolojik muayenenin amacı, adet sancısının, farklı ve önemli bir nedenle ortaya çıkıp çıkmadığını saptamaktır. Burada da genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen ikincil (sekonder dismenore) adet ağrısı denilen sebepler söz konusudur” dedi. Op.Dr.Arslan adet sancısı nedenlerini ise şu şekilde açıkladı Endometriozis (Rahmin en iç tabakasının rahmin dış tabalarında veya rahim dışı bir bölgede de bulunması), Rahim tümörleri, Rahmin farklı pozisyonlarda olması(özellikle arkaya doğru belirgin olarak dönük olması), Rahim ve komşu organların iltihabi hastalıklar ve Psikolojik sebepler” şeklinde belirtti.
Doğum Kontrol Hapları Adet Sancısını önleyebilir” diyen Op.Dr.Damla Seyhun Meriçeli ise Adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın bir ilişki vardır. Ağrı kesicilere cevap vermeyen durumlarda doğum kontrol hapları ile yumurtlamanın ortadan kaldırılması, adet sancısını da sorun olmaktan çıkarabilir.Ayrıca Sağlık Bakanlığı onaylı bazı bitkisel içerikli ilaçlar da bu hastalığın tedavisinde kullanılabilir.Bu tedaviden de fayda görmeyen kadınlarda ileri inceleme gerekir. Bu amaçla laparoskopi adı verilen yöntemle karın boşluğu incelenir. Bu incelemede genellikle endometriozis saptanır ve tedavisi daha farklıdır. Bazen geçirilmiş iltihaplar veya operasyonlara bağlı yapışıklıklar da ağrı sebebi olabilirler. Bu gibi durumlar saptanırsa laparoskopi anında gerekli tedavi cerrah tarafından uygulanır. Adet sancılarının oluşumunun psikolojik yanından şüphelenildiği durumlarda ise doktor önerisine göre psikiyatri konsültasyonu da gerekebilir. Sonuç olarak özellikle daha önce olmadığı halde sonradan ortaya çıkan ve zaman içersinde de artış gösteren adet sancılarında jinekolog muayenesi gerekir” dedi.