Salihli Özel Medigüneş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Damla Seyhun Meriçeli, sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğum için dengeli beslenmenin şart olduğunu söyledi.
Op.Dr.Meriçeli “Gebelikte günlük kalori ihtiyacına 350 Kcal/ gün ilave edildiğini her gebenin günde, 80 gr protein,1,5 gr Kalsiyum 30-60g Demir, A, B1, B2 ve C vitamini alınmalıdır” dedi.
Op.Dr.Meriçeli “Gebelikte önemli olanın fazla gıda almak değil, dengeli gıda almak olduğunu ifade ediyor. Üç öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının düzenli karşılandığını, tüm gebelik boyunca alınması gereken ideal kilonun 10-12 kg’dır. Gebelikte besin gruplarından beslenme örneği vermek istersek, süt ve süt ürünlerinden 2 su bardağı süt (1 kase yoğurt,2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir). Et ürünleri ve kuru baklagillerden,1 porsiyon et ( balık, karaciğer kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller ve 1 yumurta). Meyveler, 2-3 elma, portakal içeren bir diyet gerekli ek kalori protein ve demir ihtiyacını karşılamaktadır. Yeterli ve düzenli beslenen gebelerde ek vitamin ve kalsiyum ihtiyacı olmayabilir” dedi.
Gebelikte uzak durulması gereken besinlerden bahseden Op.Dr.Meriçeli “Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler olduğunu mümkün olduğu kadar seyrek tüketilmesi gerekmektedir. Gebelikte kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte çay içilmemesi gerekir. Kahve sayısını ise en fazla iki fincan ile sınırlandırılmalı, kola ve hazır meyve sularından uzak durulması gerekir. Gebelikte günlük protein ihtiyacı 60 gram olup gebelik öncesine göre 15 gram artmıştır. Protein içeren yiyecekler aynı zamanda, demir, vitamin B6 ve çinko için mükemmel kaynaklardır. Ancak hayvan proteinleri (kırmızı et, yağlı mandıra ürünleri)fazla tüketildiklerinde aşırı yağ birikimine neden olurlar. Bunların yerine tavuk ve balık gibi ürünler, yağı azaltılmış/alınmış mandıra ürünleri tercih edilmelidir” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meriçeli sözlerine şöyle tamamladı “Omega-3 yağ asidleri fetüsün nöral ve vizüel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Omega-3 yağ asidleri için en önemli kaynaklar, soya fasulyesi ve yağlı balıklardır. Margarinlerde kek ve bisküvi gibi hazır yiyeceklerde bulunan trans-yağ asidlerinin normal yağ asidi metabolizmasını bozduğu, erişkinlerde kalp hastalıklarını arttırıp, fetal doğum kilosunu ve baş çevresi ölçümünü küçültebileceği iddia edilmiştir. Bu arada, gebelere yağ ihtiyaçlarını hidrojenize edilmemiş bitkisel yağlardan karşılamaları, orta miktarlarda balık ürünleri tüketmeleri ve işlenmemiş doğal yiyeceklere yönelmeleri vurgulanmalıdır. D vitamininin besinlerde bulunmadığını, ancak güneş ışınlarının direk cilde yansıması ile sağlandığından gebeler güneşlenmeye özen gösterilmelidir. Demir eksikliği anemi riski saptanır ise demir başlanabilir”
Kaynak: Sektör Gazetesi