Manisa’nın Ahmetli İlçesinde yaşayan 64 yaşında Mücella Ersoy’un sağ gözündeki retinal arter tıkanıklığı Özel Medigüneş Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı tedavi ile giderildi.
Mücella Ersoy, sağ gözündeki az görme, ışığa karşı hassasiyet, okumada zorlanma şikayeti ile Özel Medigüneş Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Seçkin Meriçeli’ye başvurdu. Yapılan muayene ve tetkikler sonrasında sağ göz de alt temporalde retinal arter tıkanıklığı olduğu tespit edildi. Ersoy, gerçekleştirilen başarılı tedavi ile sağlığına kavuştu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Meriçeli, ”Hastamız polikliniğimize başvurduğunda sağ gözünde az görme, bulanıklaşma şikayetleri mevcuttu. Muayene sonrasın da hastamızın sağ göz alt temporalde retinal arter tıkanıklığı olduğu tespit edildi. Retinal arter tıkanmasına bağlı ani görme kaybında Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisinin uygulanması gerektiğini hastamıza anlatdık. Hastamıza Erken tanı ve 20 günlük Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisinin ardından sağ gözündeki problemi çözüldü” dedi. Op.Dr. Meriçeli “Burada en önemli konu tanısı ani görme kaybı tanısı konulan hastanın en erken zamanda Hiperbarik Oksijen Tedavisine alınmasıdır. Erken tedaviye alınan hastalarda görmenin geri kazanılması şansı daha yüksek olmaktadır” dedi.
“Sağlıklı bir retina tabakası olmadan, gözümüz doğal görme işlevini yerine getiremez” diyen Op.Dr.Meriçeli, “Retina tabakası, gözümüzün arkasında bulunan ve ışığı algılayan hücrelerin oluşturduğu zar şeklindeki dokudur. Retina tabakası gözümüze gelen ışığı ve görüntüleri beynimize aktarmaktan sorumludur. Hastalar genelde ani ağrısız görme kaybı şikayeti ile başvururlar” dedi.
“Rutin gözdibi muayenesinde tanı konulabilir”
Op.Dr.Meriçeli “Retinal arter tıkanıklığı, santral retinal arter ya da onun dallarından birinin tıkanması sonucunda oluşur. Bu tıkanmaya genellikle kan dolaşımındaki küçük bir emboli neden olur. Yüksek kollesterol, kalp hastalığı, arteriyoskleroz, sistemik hipertansiyon, diyabet ve glokom retinal arter tıkanıklığı için risk faktörleridir. Tıkanıklık sonucunda tıkanan arterin beslenmesi gereken bölgede yetersiz oksijenlenme gerçekleşir ve tüm bunların sonucunda kalıcı görme kaybı oluşur. Retinal vasküler hastalıklarda meydana gelen ani görme kayıplarında Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanmaktadır. göz içi basıncını azaltmaya yönelik uygulamalarla birlikte erken dönemde Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanması çok daha iyi sonuçlar alınması için son derece önemlidir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile tıkalı olan damarın daha alt kısımlarında bulunan retina hücrelerinin yaşaması için gerekli olan oksijen sağlanabilmektedir. Böylece tıkanmış olan damarın yeniden kanalize olması için gereken sürede, kanlanması ve dolayısıyla oksijenlenmesi bozulmuş hücreler canlı tutulabilir. Retinal arter tıkanmasına bağlı ani görme kaybında Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisinin amacı; retinanın 2/3’ünü sulayan bu arter tıkanmış olsa bile, koriokapillaris yolu ile retina oksijenizasyonunu devam ettirmektir. HBO tedavisinde kanın oksijen içeriği, basınç yüksekliği ile orantılı olarak artar” diye konuştu.
Salihli Özel Medigüneş Hastanesi’nde sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu anlatan, 64 yaşında Mücella Ersoy “Sağ gözümde az görme mevcuttu, doktorumun yönlendirmesiyle erken tanısı sayesinde tedavime başladım. Sağlığıma tedavi sonrasında kavuştum. Beni sağlığıma kavuşturan doktorum Op.Dr.Seçkin Meriçeli, ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.