Salihli Özel Medigüneş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Damla Seyhun Meriçeli, “Premenstrüel sendrom yani adet öncesi gerginlik sendromu ve bu dönemde kadınların dikkat etmesi gereken noktalar” hakkında bilgi verdi.
Op.Dr.Meriçeli “Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon, baş ağrısı, göğüs gerginliği ve karında gaz şikayeti gibi bir çok yakınmayı içine alan ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Premenstruel sendrom kısaca “PMS” olarak ifade edilmekte ve “adet öncesi gerginlik” veya “adet öncesi gerilim sendromu” olarak da bilinmektedir. Şikayetler tipik olarak; adet periyodunun “luteal faz”ı sonlarında, yani adetten önceki yaklaşık 5-7 günlük dönemde başlar, adetten hemen önce şiddetlenir ve adetle birlikte kaybolur” dedi.
PMS tanısı hakkında bilgiler veren Op.Dr.Meriçeli “Premenstrüel sendromda tanı için en güvenilir yol, 2-3 ay süre ile şikayetleri kaydetmek ve şiddetlerini skorlamaktır. Şikayetler fiziksel ve ruhsal olarak ayrılmalı ve ne zaman başlayıp ne zaman bittiği düzenli şekil de kaydedilmelidir. Tanı için objektif kriter veya testler maalesef mevcut değildir. Premenstruel sendromu olan kadınların yakınmaları farklılıklar gösterir. Bir kadında sinirlilik belirginken bir diğerinde göğüslerde gerginlik ve ağrı hissi ana şikayet konusu olabilir. Benzer şekilde aynı kadında, her adet öncesi dönemindeki yakınmalar da değişebilir. Yine, PMS’de görülen şikayetler değişik kültürlerde değişik şekillerde olabilir. Örneğin; uzak doğulu kadınlarda en sık ağrı şikayetleri olurken, gelişmiş batı toplumlarında depresyon en sık karşılaşılan bulgudur. Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve her ay görülen bir grup yakınmalar, kadının kendine olan güvenini yitirmesine ve yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir”
Adet öncesi dönemde pek çok şikayetlerin oluşabileceğinden bahseden Op.Dr.Meriçeli “En sık olarak baş ağrısı ve migren atakları, bulantı, kusma, depresyon, duygusal labilite, kolay öfkelenme, sinirlilik, ajitasyon, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, çarpıntı, denge bozuklukları, eklem ağrıları, karında şişkinlik, göğüslerde şişme ve ağrı, halsizlik, kabızlık, kilo alma, iştah artması veya azalması, ciltte yağlanma ve sivilcelenme şikayetleri görülmektedir”
Adet öncesi gerginlikte tedavi ve korunma yolları hakkında da bilgiler veren Meriçeli “Son yıllarda tıbbı literatürde geçen ve kendi deneyimlerimizle’de pms tedavisinde oldukça yararlı olduğunu gördüğümüz ”evening primnose oil” ve agnus castus” isimli bitkisel kökenli ilaçların kullanımları artmaktadır. Tedavide bir çok yöntem kullanılmakta ve temel prensip ovulasyonu baskılayarak, kanda oluşan hormon değişikliklerini ayarlamaktır. Bu amaçla en çok doğum kontrol hapları kullanılmaktadır., Ayrıca;tedavi şekli baskın olan semptomuna yönelik olmalıdır. Örneğin; vücutta sıvı toplanması ve şişme şikayeti varsa hafif etkili bir idrar söktürücü bu dönemde alınırken, yine bu dönemde tuz ve sıvı alımı kısıtlanmalıdır” şeklinde bilgiler aktardı.
Kaynak: Sektör Gazetesi