Salihli ve bölge halkına hizmet veren Özel Medigüneş Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Seçkin Meriçeli, göz kapaklarındaki sarkma ve torbalanmaların pek çok kişinin problemi olduğunu belirterek, “Sadece estetik olarak değil görme yetisini azaltması yönünden de tedavi edilmesi gerekiyor” dedi.
Göz kapağı rahatsızlığı olan Ektropion hastalığı (Göz kapağı sarkması )ve cerrahi tedavileri” hakkında bilgi veren Op.Dr.Meriçeli “Göz kapaklarının arka yüzeyi göz küresi ile temas halindedir. Bu yapı gözyaşının göz yüzeyinde düzenli dağıtılması ve enfeksiyonların önlenmesi açısından önemlidir. Göz kapaklarının göze değmeyecek şekilde öne dönmesine ektropion adı verilir” diye belirtti.
Göz kapakları neden dışa döner?
“Göz kapakları doğuştan veya sonradan dışa dönebilir” diyen Op.Dr.Meriçeli “Sonradan ortaya çıkan olgularda genellikle ilerlemiş yaş nedeni ile kapak dokularında gevşeme söz konusudur. Ayrıca kapak kenarındaki bazı tümörler de ağırlık nedeni ile ektropiona yol açabilirler. Bunlara ilave olarak yüz felci veya kapak cildinde nedbe dokusu yaratacak enfeksiyon veya travma gibi hastalıklar da ektropiona yol açabilirler. Doğuştan gelişmiş ektropion olgularında ise geçici sebepler veya göz kapağı yapısında kalıcı gelişimsel problemler mevcut olabilir” dedi.
“Göz kapakları önemlidir”
Göz kapaklarının dışa dönmesi ne gibi problemlere yol açabileceği konularında bilgiler aktaran Op.Dr.Meriçeli “Gözlerimizin iyi görebilmesi için gözün saydam tabakasının (kornea) sürekli olarak düzenli dağıtılan gözyaşı ile ıslatılması gereklidir. Gözyaşının düzgün dağıtılması ise sağlıklı gözkapakları ile mümkündür. Gözkapaklarının dışa dönmesi durumunda düzgün gözyaşı dağılımı ve göz koruması gerçekleştirilemeyecektir. Bu durumda gözün saydam tabakasında hasar oluşabilir ve görme kalıcı olarak bozulabilir. Ayrıca gözyaşının göz yüzeyinden düzenli emilememesi nedeni ile gözyaşı gözden taşarak yanaklara doğru akabilir. Ayrıca ektropion, bu gibi sorunlara ek olarak, kozmetik sorun da oluşturan bir hastalıktır. Göz ve göz kapakları yüzümüzde en çok dikkat çeken dokulardır ve bu dokulardaki şekil bozuklukları önemli oranda estetik kusur oluştururlar”
“Ektropionun tedavisi cerrahidir”
Ektropion tedavi yöntemi hakkında bilgiler veren Op.Dr.Meriçeli “Kozmetik bir sorun olarak ele alınırsa, ektropionun tedavisinin acil olmadığı düşünülebilir. Bununla birlikte kornea dokusunda hasara neden olması ve göz enfeksiyonlarına yatkınlık yaratması nedenleri ile bu hastalığın tedavisinin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gereklidir. Ektropionun tedavisi cerrahidir. Bununla birlikte ameliyata kadar geçen süre içerisinde korneanın kurumaması ve göz enfeksiyonlarının ilerlememesi için yapay gözyaşları ile antibiyotikli göz merhemleri kullanılır” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sektör Gazetesi