Salihli özel Medigüneş Hastanesi nde bir hasta, yırtılması ölümcül olan aort damarı, 40 dakika süren başarılı bir operasyonla hayata tutundu.
Edinilen bilgiye göre, Salihli nin Mithatpaşa Mahallesi nde ikamet eden Salih Bağcı(),karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik ve yorgunluk şikayeti ile özel Medigüneş Hastanesi İç Hastalık ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Cemal Yıldız a başvurdu. Bağcı, yapılan tetkiklerde Abdominal aort anevrizması tanısı konularak, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne sevk edildi. Bağcı, Medigüneş Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şekip Kazım çelik tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla hayata tutundu.
Damarın içine yapay damar yerleştirildi”
Salih Bağcı nın yapılan muayene ve tetkiklerin incelenmesinden sonra, Anevrizmanın (baloncukların)kapalı metod Endovasküler Aort Replazması tedavisi için yatırıldığını ifade eden Op. Dr. Şekip Kazım çelik Hastamız Aynı gün anjiografi laboratuvarında hastanın uyanık vaziyette her iki kasık atardamarından yapılan girişim ile baloncuklaşmış (anevrizma) damarın içine yapay damar yerleştirildi. İşlem yaklaşık 40 dakika sürdü ve başarıyla sonlandırıldı. Bir gün hastanede yatırılan hastamız ertesi gün şifa ile taburcu edildi. Biz bu işleme EVAR diyoruz. Her hastaya değil ama bu hastalığa yakalanan hastaların %80 inde uygulanabiliyor. Aynı zamanda göğüs anevrizmalarında da benzer işlemi de uygulayabiliyoruz. İşlem küçük kasık kesileri ile hasta uyutulmadan ve kısa sürede gerçekleşebiliyor. Hastanede kalış süresi ve açık ameliyatlardaki olabilecek birtakım olumsuz durumlar işlemle en aza indirilebiliyor. Ailesinde bu hastalığa yakalanan, sigara içen, yüksek tansiyon ve damar sertliği tanısı konmuş hastalarımızı bu sinsi ve öldürücü hastalıktan korunmaları için hastanemize Kalp Damar Cerrahisi polikliniğimize bekliyoruz” dedi.
Abdominal Aort Anevrizması Nedir?
Op.Dr.çelik Abdominal Aort Anevrizması ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı Damarda balonlaşma olunca damar duvarı incelir ve bu da damarda yırtılma ihtimali oluşturur. Yani anevrizmlarda en önemli sorun yırtılarak iç kanama oluşturmalarıdır. Abdominal aort karındaki ana atardamarımızdır. Karındaki aort damarının normal çapı 3 cm den küçüktür. Eğer bu damar çapı 3 cm yi aşarsa buna balonlaşma ya da anevrizma adı verilir. Ancak 3 cm den biraz geniş olması ciddi risk yaratmaz. Abdominal aort anevrizması ancak 5.5 cm çapı geçerse tedavi gerektirir. Bazı durumlarda (bazı özel anevrizma tiplerinde) daha küçük anevrizmaların da tedavisi gerekebilir. örneğin anevrizma 3 ile 5.5 cm arasında ancak yırtılma var ya da yırtılma ihtimali yüksek ise, 5.5 cm çapa ulaşmasa bile tedavi gerekebilir. Karın içi aort damarı genişlemesi, sessiz ve ölümcül hastalıklar listesinin en başlarında yer almaktadır. Hipertansiyon, sigara içimi ve kolesterol yüksekliği risk faktörleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar genetik faktörünün de etkili olduğunu, aile bireylerinde bu durumun diğer bireyler için yüksek riskli olduğunu ortaya koymuştur. Bazen karın ağrısı, bazen de karında dolgunluk hissi erken belirtileri olabilmektedir. Gözlenme yaşı genellikle orta yaş ve üzeri olduğu için; risk ve şüphe altında olan hastalar için rutin muayenelerinde karın değerlendirilmesinin atlanmaması gereklidir” dedi.