Medigüneş Hastanesi Nöroloji doktoru Uzm. Dr. Ozan Sagut kış aylarının sinsi hastalığı olan yüz felci hakkında önemli açıklamalar da bulundu. Yüz felcinin kış aylarının sinsi hastalığı olduğunu belirten Sagut, korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler verdi.
Soğuk havaların yüz felci riskini artırdığını belirten Uzm. Dr. Ozan Sagut yüz felcinden korunma yollarında, tedavi yöntemlerine kadar önemli açıklamalarda bulundu.
Yüz Felci Nedir?
Yüz felcinin tanımını yapan Uzm. Dr. Ozan Sagut; “Yüzümüzün iki yanında bulunan kasların hareket etmesini sağlayan fasial sinir olarak adlandırdığımız sinirin felç olması, hasarlanması sonucunda çıkan klinik tabloya yüz felci denir” dedi.
Belirtilerin Nelerdir?
Yüz felcinin belirtilerini sıralayan Sagut; “Genelde hastalar öncelikle yüzünün bir tarafında gariplik hissederler. Aynaya baktıklarında ağzın bir tarafa çekmesi, bir gözün kapanmaması, gözde yaşarma, kuruma hissi, tükürük salgısına hakim olamaması, ağızda tat değişikliği ve kulakta işitme ile ilgili sorunlar olabilir. Yüz felcinin oluşmasından 1-2 gün önce kulak ? ve yüz ağrısı olabilir” diye konuştu.
Nedenleri Nelerdir?
Yüz felcinin genellikle aniden ortaya çıktığını ifade eden Uzm. Dr. Ozan Sagut; “Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yüzün ciddi bir soğuğa veya rüzgara maruz en sık rastlanan faktörlerin başındadır. Bunun dışında …? , orta kulak iltihabı, tükrük bezi tümörleri, diğer nedenler olarak sayabiliriz. Ayrıca şeker hastalığı troid hormon bozukluklarında yüz felci görülme sıklığı ortaya çıkar.
Yüz Felci nasıl Tedavi edilir?
Tedavi hakkında da bilgiler veren ve 1-2 gün içinde tedaviye başlanması gerektiğini ifade eden Sagut; “1-2 gün içerisinde tedaviye başlanması (şekil kalması) oranını belirgin olarak azaltır. Bu hastalarda genelde 3-4 hafta içerisinde belirgin iyileşme gözlemlenir. Kortizon içeren ilaçlar, antivin tedavi, göz kuruluğunu engellemek için göz damlaları veya merhemleri, gözün kapatılması tedavileri uygulanır. Tam iyileşme olmayan vakalarda fizik tedavi egzersizleri yapılabilir” dedi.
Korunma yolları nelerdir?
Yüz felci riski olmaması için korunma yöntemleri hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Ozan Sagut; “ Özellikle havaların soğuması ile yüz felci görülme sıklığı artmaktadır. Soğuk ve rüzgarlı havalarda yüzü mutlaka korumak gerekmektedir. Bunun için şapka, bere, atkı kullanılabilir. Rüzgara maruz kalmamak için araç kullanırken camların açılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Klima altında uzun süre kalmamak korunma yolları olarak sayılabilir.