Salihli ve bölgesine güçlü hekim kadrosuyla hizmet veren özel MediGüneş Hastanesi doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Damla Seyhun Meriçeli ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Tıraş hamilelikte yaşanan apandist ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Apandisit “apandis” denilen karın içi organın ani iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirten özel MediGüneş Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Tıraş; Akut apandisitte erken dönemde karında orta kısımda göbek çevresinde devamlı bir ağrı hissi olur. Gebelikte akut apandisit şikayetleri ile kliniğe başvuran hastalarda erken tanı ve tedavi hem anne hemde bebek için hayati öneme sahiptir. Bu durumda genel cerrahi uzmanı ve kadın doğum uzmanının uyum içerisinde çalışmalarının önemi büyüktür. Gebelik dönemlerinde görülen ağrı büyüyen rahimin sebebi ile yer değiştirir ve sağ alt kadrandan, sağ üst kadrana doğru çıkar ve bölgede yerleşir. Bu ağrı hamileliğin son aylarında bel ağrısı zannedilebilir. Apandisit ağrısı gebeliğin erken döneminde sağ alt karın ağrısı olarak hissedilir” dedi.
Op. Dr. Selçuk Tıraş; Apandisit, gebelik olsun yada olmasın her zaman ameliyat ile tedavi edilmesi gereken, çok ciddi bir sağlık sorunudur. Apandisit vakalarında ilaç tedavisi mümkün değildir. Bu durum hamilelik dönemi için de geçerlidir. Eğer hamilelikte apandist teşhis edildiyle, genel cerrahi uzmanları tarafından apandist ameliyatı yapılır. Bu sayede apandisite sebep olan iltahaplı apendiks organı alınmış olur. Gebeliğin ilk aylarında ya da son dönemlerinde olsun , gebelikte apandisit ameliyatı laparoskopik, yani kapalı ameliyat şeklinde ya da açık ameliyat, yani kesi açılarak da yapılabilir. Gebelikte yaşanan apandisit sorunu; düşük, erken doğum gibi çok ciddi koplikasyonların yaşanmasına sebep olabilir. Bu bağlamda çok erken dönemde apandisit tanısının konulması, bu sayede patlaması riskini azaltılması önemlidir. Böylelikle apandisit, gebeliğin seyrini çok fazla olumsuz etkilemeden sorun çözülebilir. Gebelikte eğer apandisit zamanında teşhis edilemez ve tedavi edilmezse apandisitin patlaması durumunda erken doğum kaçınılmaz olur. Evet, apandisitin belirtileri diğer gebelik belirtilerine çok benzediği için hamilelerde apandisit tanısı çok daha zor olur. Ancak erken tanı ve tedavinin de hem anne adayı hemde bebeğin sağlığı için hayati olduğunun altını çizmekte fayda var.” dedi.
Apandisit ameliyatı sonrası normal doğum yapabilir mi?
Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Damla Seyhun Meriçeli; Hamilelerin, ameliyat sonrası genel cerrahi ve kadın doğum uzmanları tarafından takibi önemlidir. Bu hastalar normal doğumda yapabilir. Ameliyat olmuş hamilelere mutlaka sezeryan önerilmez. Ancak hastanın yarası ıkınmadan dolayı önemli bir sorun çıkaracaksa sezeryan yaptırmaları uygun olacaktır” dedi.