Grip virüsü olarak tanımlanan ”influenza” özellikle sonbahar ve kış aylarında akut ve ciddi salgınlara yol açabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Salihli Özel Medigüneş Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Zehra Tiryaki “Aman dikkat, grip salgını çocukları yatağa düşürüyor” dedi.
Çocuk Hastalıkları Uzm.Dr.Tiryaki “İnfluenza A ve B tipleri insanlarda en çok hastalık yapan ve en bulaşıcı tipleridir. İnfluenza virüsleri grip olan kişilerin konuşması,hapşurması ve öksürmesi ile havaya saçılan damlacıkların solunması ile,virüsle kirlemiş yüzeylere temas sonucunda ve eller aracılığıyla kişiden kişiye bulaşır. Bulaştan sonra 2-3 gün içinde ani gelişen ateş, baş ağrısı, kas ağrısına eşlik eden gözlerde kızarıklık, yanma, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik başlar. Çocuklarda ateş erişkine göre daha yüksek ve birlikte bulantı kusma, ishal, karın ağrısı da eşlik edebilir. Özelikle süt çocuğu, yenidoğan ve küçük çocuklarda enfeksiyon ağır seyredebilir. Bronşit, solunum sıkıntısı, zaturre, ateşli havale gibi daha ağır tablolara neden olabilmektedir. Yenidoğan ve süt çocuğunda düşmeyen ateş, beslenememe, kusma, hırıltılı solunum, büyük çocukta aşırı halsizlik, kusma, beslenememe hastalığın ağır olduğunun göstergeleridir” diye konuştu.
Grip virüsünün boğaz ve burundan alınan sürüntü ile tespit edilebildiğini vurgu yapan Uzm.Dr.Tiryaki “İlk 48 saat içinde başlanan tedavi hastalığın ilerlemesini önler.Salgın döneminde özellikle çocukların hasta bireylerden uzak tutulması ve temastan kaçınılması, el yıkama, maske kullanımı, kalabalık ortamdan uzak durulması bulaşı önleme açısından önemlidir.Tedavide süt çocuğunda bol anne sütü, büyük çocukta dinlenme, bol sıvı tüketimi önemlidir. Düşmeyen ateş, kusma, hırıltılı solunum, aşırı halsizlik, emmeme veya beslenememe durumda gecikmeden doktora başvurulmalıdır” dedi.
Kaynak: Sektör Gazetesi